Råd

Massivt trä är ett levande material
Trä är ett vackert, naturligt och i allra högsta grad ett levande material. Som alla naturmaterial ändras träets utseende i takt med tidens gång. Faktorer som ljus, värme och användning påverkar hur snabbt träet mognar och ändrar nyans.

När du köper en möbel hos Ingolf Snickeri är det av högsta kvalitet. Allt material som används i tillverkningen av möbler är noga utvalt och miljövänligt. Ingolf använder mestadels massivt trä som stavlimmas för att plana ytor inte ska slå sig, detta går dock inte alltid att undvika helt eftersom massivt trä är ett levende material.

Sköter du materialet rätt kommer det att leva länge
Rengör ytan med en lätt fuktad trasa. Upprepa med en torr trasa tills ytan känns torr. Gnid in oljan i träfiberriktningen. Låt dra i ca 15-20 min. Torka därefter torrt. (Behöver du få bort större fläckar eller märken, kan du slipa ytan med ett fint sandpapper. Det är viktigt att du slipar i fiberriktningen.)
Tänk på: Det kan ta ett par dagar innan ytan blir helt torr.

Tips från coachen
Behandlat trä fungerar utmärkt som underlag till all sorts matlagning och kan till och med göra träet bättre. Det är viktigt att tänka på att fortsätta behandla materialet under tiden gång då ett torrt trä lätt får fläckar. När vi förbereder våra matkassar från Mat & Ro i Skåne ser vi alltid till att ytorna är behandlade och att träet mår bra. Detta kan återspeglas i matlagningen och även ge en finare smak.

Viktigt att veta
En möbel i oljat trä – massivt som fanérat – måste alltid skyddas mot varma föremål, starka lösningsmedel och vatten under långa perioder.

Om du känner dig osäker på hur du ska behandla din möbel rådfråga gärna Ingolf Snickeri

©2019. Elements Kit. All Rights Reserved.